De Richthofenkolleksje: Anne Tjerk Popkema over de grootste verzameling Oudfriese rechtshandschriften ter wereld

Over een bijzondere schat uit de collectie van Tresoar: de Richthofenkolleksje. Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat een boekhandelaar uit Leeuwarden bij de Provinciale Bibliotheek van Friesland aanklopte met in zijn handen een bijzondere verzameling boeken. Tien oude, op het eerste oog niet heel bijzondere boeken. Maar het bevat niets minder dan de grootste collectie van het middeleeuws Fries en gaat nu door het leven als de zogenaamde Richthofenkolleksje.

In de afgelopen twee jaar bestudeerde de boekhistorische onderzoeksgroep Pastei, bestaande uit Riemer Janssen, Herre de Vries en Anne Tjerk Popkema, in opdracht van Tresoar deze bijzondere verzameling van 10 middeleeuwse handschriften. Met als doel om deze belangrijke bronnen van de Friese geschiedenis voor iedereen te ontsluiten.

In deze Tresoarpodcast neemt Anne Tjerk Popkema je mee in het bijzondere verhaal van de naamdrager van deze collectie, de Duitse rechtsgeleerde Karl Von Richthofen. Luister mee en ontdek de Richthofenkolleksje!