11 september 2024

Filosofiecafé – Lezing over Friedrich Nietzsche – Zarathoestra

‘Aldus sprak Zarathoestra‘ is misschien het meest gelezen, maar waarschijnlijk ook het minst begrepen boek uit Nietzsches oeuvre. Zelf beschouwde hij het als zijn hoogtepunt. Hij noemde het een symfonie, een heilig boek, een vijfde evangelie en zelfs het grootste geschenk aan de mensheid tot nu toe. Het boek tart de grenzen tussen genres, disciplines en stijlen. Alleen al om die reden is het een onuitputtelijk rijke, maar ook een ondoorgrondelijke, moeilijke tekst.

Filosofiecafé Fryslân organiseert een lezing in het kader van een belangrijk nieuw boek over Nietzsches Aldus sprak Zarathoestra. Bijdragen van Gert-Jan van der Heiden, Johan de Jong, Henk Manschot, Gaila Pander, Paul van Tongeren en Wouter Veldman.

Nietzsches Zarathoestra lezen

“Een boek voor iedereen en niemand: Nietzsches Zarathoestra lezen” biedt een inleiding tot en een leeswijzer bij de lectuur van Nietzsches Zarathoestra. De auteurs proberen de complexe en enigmatische teksten toegankelijk te maken, en daarbij recht te doen aan de veelzijdigheid, gelaagdheid en misschien wel onleesbaarheid van de tekst. Een onmisbaar boek voor wie ‘Aldus sprak Zarathoestra‘ heeft gelezen maar nog niet goed begrepen, of wie het wil gaan lezen, maar daarbij hulp vraagt.

Drie auteurs zullen ieder een bijdrage leveren van circa 30 minuten.

Prof. Dr. Paul van Tongeren
Een boek voor iedereen en niemand – een inleiding tot de lectuur van Nietzsches meest uitzonderlijke boek.

Dr. Johan de Jong
Nietzsches bevrijding van het onomkeerbare verleden.

Dr. Gaila Pander
Over de symfonische structuur van Aldus sprak Zarathoestra.

Deze bijeenkomst is in de Grote Kerk, Bredeplaats 4 in Leeuwarden en start om 19.30 uur.

Wil je erbij zijn?

Reserveren kan door een e-mail te sturen naar info@filosofie.frl. De entree is € 10,- contant of per PIN te voldoen bij de ingang van de zaal of door vooraf een ticket te bestellen.

Meer informatie over Filosofiecafé Fryslân is te lezen op: https://filosofie.frl/