12 december 2024

Filosofiecafé – Lezing Jos Stollman over Waarom de tijd (niet) stroomt

Filosofiecafé – Lezing Jos Stollman over Waarom de tijd (niet) stroomt

De tijd vormt in zijn onstuitbare stroom de basis van ons ervaren, maar in de natuurkundige beschrijving van de wereld  zien we niets van een bewegend nu. Hoe kan dit? Is tijd een illusie? Kunnen we überhaupt iets zinnigs over de tijd zeggen?

En hoe kan het dat we tijd als kind en als volwassene zo totaal anders ervaren? En waarom herinneren we ons niets van onze eerste levensjaren terwijl we toen over een fabelachtig geheugen beschikten? Tijdens dit Filosofisch Café deelt Jos Stollman met ons zijn fascinatie voor dit bijzondere fenomeen. Hij confronteert ons met onze intuïtieve ideeën over de tijd en hoe die botsen met de realiteit. Natuurwetenschappers, (neuro-)psychologen, filosofen en mystici hebben zich door de eeuwen heen met dit fenomeen beziggehouden en hun wegen blijken samen te komen bij ons bewustzijn. De tijd werpt daar een bijzonder licht op.

Drs. Jos Stollman
Jos Stollman studeerde theoretische sterrenkunde en specialiseerde zich in het onderwerp Zwarte Gaten, waarover hij een reeks artikelen publiceerde in het sterrenkundige tijdschrift Zenit. Daarnaast volgde hij een opleiding tot yogaleraar, maakte hij studie van zen (bij Ton Lathouwers en Maarten Houtman) en van de mystieke spiritualiteit van het Christendom.

Wil je erbij zijn?

Reserveren kan door een e-mail te sturen naar info@filosofie.frl. De entree is € 10,- contant of per PIN te voldoen bij de ingang van de zaal of door vooraf een ticket te bestellen.

Deze bijeenkomst is bij Tresoar en start om 19.30 uur.

Meer informatie over Filosofiecafé Fryslân is te lezen op: https://filosofie.frl/