21 november 2024

Filosofiecafé – Lezing Johan F. Goud over Wijsheid van de onzekerheid

John F. Goud neemt het denken van Milan Kundera als vertrekpunt voor een beschouwing over de strijd tegen valse zekerheid en schijnzekerheid in religie, filosofie en literatuur. Kundera beschrijft deze wijsheid als voortkomend uit humor en het besef dat niemand de volledige waarheid bezit. Dit principe kan worden toegepast op literatuur, religie en politiek, mits ze niet vervallen in fundamentalistische of populistische zekerheden.

Prof. Goud benadrukt het belang van filosofisch denken dat valse zekerheden afwijst, een gedachte die teruggaat tot Socrates’ kritische vragen over kennis. Ook Verlichtingsdenkers zoals Immanuel Kant en Franse ‘philosophes’ promootten het gebruik van eigen verstand zonder afhankelijkheid van autoriteiten. De lezing onderzoekt hoe literatuur, religie en filosofie hun eigen middelen inzetten om schijnzekerheden te bestrijden en moedigt kritische zelfreflectie en openheid voor onzekerheid aan.

Prof. Dr. Johan F. Goud
Johan Goud  (1950) studeerde theologie en filosofie in Amsterdam (VU) en Tübingen. Hij promoveerde in Leiden op Levinas en Barth: een godsdienstfilosofische en ethische vergelijking.

Wil je erbij zijn?

Reserveren kan door een e-mail te sturen naar info@filosofie.frl. De entree is € 10,- contant of per PIN te voldoen bij de ingang van de zaal of door vooraf een ticket te bestellen.

Deze bijeenkomst is bij Tresoar en start om 19.30 uur.

Meer informatie over Filosofiecafé Fryslân is te lezen op: https://filosofie.frl/