21 november 2024

Lunchlezing Michel van Gent over Simon Vestdijk en de korfbalsport

“Stijgen, buigen, kantelen… floep door de mand!” In zijn debuutroman Terug tot Ina Damman (1934) schreef Simon Vestdijk over een korfbalwedstrijd. Dat is opmerkelijk, want in die tijd was korfbal nog een nieuwe sport. In deze lezing belicht Michel van Gent de relatie tussen de romanschrijver en dichter Simon Vestdijk en het korfbal in Harlingen. Hoe kwam Vestdijk in aanraking met korfbal? Was hij een goede korfballer? In hoeverre geeft hij een realistisch beeld van korfbal in zijn debuutroman? Speelde Ina Damman ook korfbal?

Over Simon Vestdijk

Simon Vestdijk (1898-1971) is geboren en getogen in Harlingen als zoon van Simon Vestdijk en Anna Mulder. Zijn vader was gymnastiekleraar van de lokale HBS met driejarige cursus en de Eerste, Tweede en Derde Gemeenteschool en zijn moeder huisvrouw. In 1912-1915 bezocht Simon junior de HBS, waarna hij de laatste twee jaren van de HBS in Leeuwarden voltooide.

In het najaar van 1934 maakte Vestdijk zijn debuut als romanschrijver met Terug tot Ina Damman. De geschiedenis van een jeugdliefde, waarin een beschrijving voorkomt van een korfbalwedstrijd. Deze werd gespeeld in het eerste jaar van de hoofdpersoon Anton Wachter op de HBS in Lahringen (lees: Harlingen in 1912-1913). Dat is opmerkelijk, want korfbal was toen nog een nieuwe sport. In 1903 was de Nederlandsche Korfbalbond opgericht, maar die had in 1912-1913 nog lang niet overal in Nederland korfbalclubs onder zijn hoede.

Over Michel van Gent

Michel van Gent is onderzoeker aan het Huygens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Hij werkt aan de digitale databank Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 2000, waarvan het gedeelte tot 1940 online raadpleegbaar is. Hij was 38 jaar korfbalmedewerker van eerst de Leidse Courant en later het Leidsch Dagblad. Verder was hij betrokken bij de inventarisatie van het archief van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond in het kader van de overdracht van dit archief aan het Nationaal Archief in Den Haag.

Lunchlezing

De lezing bij Tresoar begint om 12.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis, al geldt wel verplichte aanmelding. Bij het aanmelden kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie). De lunch staat vanaf 12.00 uur klaar. De kosten voor de lunch zijn €7,50, te betalen bij reservering van een ticket. Geef bij het aanmelden ook aan met hoeveel personen je komt.