19 december 2024

Lunchlezing Els Kloek over vrouwengeschiedenis, feminisme en haar Friese heldin Geesje Feddes

In deze laatste lunchlezing van het seizoen is historica Els Kloek bij ons te gast. Els Kloek is historica, gespecialiseerd in historisch onderzoek naar de rol van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Haar bekendste werk is het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland, een website die ze maakte met medewerking van honderden deskundigen. Meer dan 2000 biografieën van (meestal vergeten) vrouwen zijn daarin verzameld. Het project werd vooral bekend met de twee encyclopedische naslagwerken-in-druk die verschenen onder de titel 1001 vrouwen.

In deze lezing vertelt Els Kloek waarom dit project háár invulling is geweest van ‘vrouwengeschiedenis’. Els Kloek zal in haar lezing uiteenzetten waarom dit project háár invulling is geweest van ‘vrouwengeschiedenis’. Ze ziet het als haar levenswerk, ook al heeft ze ook andere publicaties op haar naam staan. Zo schreef ze onlangs een historisch overzicht over het feminisme en doet ze momenteel onderzoek (o.a. in Tresoar) naar Geesje Feddes, een notarisvrouw uit Leeuwarden, moeder van twaalf kinderen en schrijfster van een feministische pamflet (1870) dat nog altijd indruk maakt.

Lunchlezing

De lezing bij Tresoar begint om 12.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis, al geldt wel verplichte aanmelding. Bij het aanmelden kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie). De lunch staat vanaf 12.00 uur klaar. De kosten voor de lunch zijn €7,50, te betalen bij reservering van een ticket. Geef bij het aanmelden ook aan met hoeveel personen je komt.