5 oktober 2024

Weekend van de Wetenschap – met Diederik Jekel en meer

Schrijf het alvast in je agenda: op zaterdag 5 oktober vieren we het Weekend van de Wetenschap.Weekend van de Wetenschap

Kom naar de Beurs en laat je verrassen door leuke workshops, lekkere proefjes en inspirerende sprekers. Samen laten we zien wat de wetenschap allemaal kan.

Voor 8 tot 88, dus het is voor iedereen!

De eerste namen en activiteiten zijn bekend. Lees snel verder.
Hou deze site in de gaten voor het programma.

Zien we je op 5 oktober?

Diederik Jekel komt naar Leeuwarden!
Diederik Jekel, de wetenschapsjournalist bekend van onder meer Zapplive, Willem Wever, de Slimste mens en Jekels Jacht, verrast je tijdens de spetterende opening bij de faculteit Campus Fryslân (van de Rijksuniversiteit Groningen) in Leeuwarden. Hij neemt je mee in de wereld van de wetenschap.

Dit mag je niet missen.

Tijd: 11:00 – 11:45

Blender bikes

Fiets je eigen smoothie bij elkaar
Door hard te trappen op de Blenderbike van Science Linx, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, wordt bevroren fruit gepureerd tot een smoothie. Trap je rot en en proef wat je zelf gemaakt hebt!

Tijd: vanaf 11:30 tot 16:00

Klein Venijn

Klein venijn – zijn virussen je vriend of vijand?
Leer hoe virussen en bacteriën tegelijk je vriend én je vijand zijn. En haal samen met je vriendin, broer, opa of buurvrouw de highscore door ziekmakers te slim af te zijn in een razend spannend spel.

De interactieve installatie ‘Klein Venijn?’ heeft een introductiepaneel met toegankelijke uitleg over virussen en bacteriën. Daarnaast is er een video over wat jij kunt doen om te zorgen dat jijzelf én de mensen om je heen gezond blijven. En er is een razend spannend spel, waarin je samen met een partner de goede bacteriën en virussen te pakken moet zien te krijgen, terwijl je de ziekmakers ontwijkt. Wie het langst kan blijven staan, heeft de highscore!

Aletta Jacobs School of Public Health informeert en verrast met ‘Klein venijn’.

Tijd: van 11:00 tot 16:00

Green screen

Ga op de foto als een wetenschapper – green screen
Heb jij altijd al wetenschapper willen zijn? Dat kan vandaag!
Je hebt misschien al een beetje een beeld of zelfs een voorkeur voor een bepaald wetenschappelijk thema. Hoe leuk is het dan om de dag compleet te maken door op de foto te gaan als wetenschapper in jouw interessegebied. Astronaut, politicoloog, maritiem onderzoeker, taalwetenschapper, econoom, filosoof, of iets heel anders? Ga op de foto en ontdek wat jij leuk vindt!

Geesje Duursma
Gastvrijheid, wat is dat eigenlijk? – door Geesje Duursma
Denk jij bij gastvrij aan de tandarts? Nee toch? Je wilt het liefst weer wegrennen. 

Herken je dat? Toch kan een tandartsbezoek ook een gastvrije ervaring zijn. Hoe zit dit? Geesje legt het je uit en neemt je mee (niet naar de tandarts). En bestaat er eigenlijk een gastvrije school?

Gastvrijheid, wat is dat eigenlijk? Als je het tien mensen vraagt, krijg je waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Vaak hoor je dingen zoals “je welkom voelen” of “aardig zijn”.

Geesje Duursma weet hier alles van. Ze runt al meer dan 25 jaar haar eigen horecabedrijf, De Pleats, in Burgum. Voor haar is gastvrijheid een ondergewaardeerd begrip dat veel meer wetenschappelijke aandacht verdient. Daarom besloot ze, naast haar werk, onderzoek te doen naar gastvrijheid. Ze wilde weten: wat is gastvrijheid precies? Wanneer ben je gastvrij? En waarom denken mensen er zo verschillend over?

Wil je weten hoe je zelf kunt onderzoeken hoe gastvrijheid werkt en hoe jij gastvrij kunt zijn? Kom dan naar deze interessante bijeenkomst en laat je verrassen.