5 maart 2024

SGL XL – Welkom in de wegwerpmaatschappij- Tegenlicht Meet up – Gesprek over kansen en initiatieven

Hoe kunnen we transformeren van een consumptiemaatschappij naar een duurzame maatschappij? Is repareren of recyclen de oplossing? Repareren is één van de oplossingen. Maar je kan ook denken aan het voorbeeld van duurzame koffiecups. De grote vraag is alleen: wil de consument hier moeite voor doen? Wat vind jij hiervan?

Tegenlicht Meet Up
Dit is een speciale Tegenlicht Meet Up over de wegwerpmaatschappij waarin we samen met jou gaan kijken naar verschillende perspectieven. VPRO Tegenlicht maakte eerder een speciale aflevering over dit onderwerp.
Kijk hier de Tegenlicht aflevering terug waarin verhalen worden verteld van ontwerpers die producten voor het leven maken, winkels die repareren in plaats van verkopen en consumenten die hun spullen onvoorwaardelijk koesteren.

Recyclen
Bij de Meet Up in Leeuwarden nemen we de duurzame koffiecups als voorbeeld. Afvalverwerker Omrin is een samenwerking aangegaan met de vereniging Koffiecapsule Recycling Nederland (KCR-NL) om koffiecups te recyclen. Nespresso, DE, Ahold en andere grote koffiecupleveranciers zijn verenigd in KCR-NL. De samenwerking is op basis van nascheiding; de koffiecups kunnen in de normale grijze bak worden gegooid en Omrin filtert daar de cups uit, voor 75%. Voor circulariteit moet je naar 100% toe en het liefst biologisch afbreekbaar.

‘Nascheiding is aantoonbaar de meest consumentvriendelijke manier van recycling’ – is dit zo? Is de ‘meest consumentvriendelijke manier’ van duurzaamheid nog wel duurzaam? Of is de consumentenfocus een kenmerk van de consumptiemaatschappij en moeten we daar vanaf als we naar een duurzame, of zelfs circulaire, maatschappij gaan?

Verschillende perspectieven
Hierover gaan we in gesprek met lector Bianca Harms van NHL Stenden, met studenten van de opleiding creatief vakman en met initiatiefnemers van Repair Café Stiens. Wil je ook meepraten? Kom langs bij deze speciale Tegenlicht Meet Up en kijk samen met ons naar de verschillende invalshoeken en perspectieven.

  • Dinsdag 5 maart 2024
  • Van 19.30 – 21.00 uur
  • In de Kanselarij in Leeuwarden
  • Kom ook en meld je aan.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met De Uitkijkers, de Friese Milieu Federatie en Studium Generale Leeuwarden.

De Uitkijkers

 

 FMFSGL

 

 

 

 

Aanmelden

Week van de Circulaire Economie

#watdoejij in de Week van de Circulaire Economie? Kom langs bij deze bijeenkomst en denk en praat mee over de kansen om van een wergwerpmaatschappij naar een circulaire maatschappij te gaan. Is een wereld zonder afval mogelijk?

In de tweede week van maart is door heel Nederland aandacht voor de Week van de Circulaire Economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, voorlopers ontmoeten elkaar en er worden handvaten aangeboden om aan de slag te gaan met de circulaire economie. Lees hier meer over de initiatieven in Fryslân.