11 mei 2023

Lezing Ruurd Halbertsma: Constantijn de Grote: een revolutionaire keizer?

NB deze lezing stond eerst gepland voor 23 maart maar kon toen ivm ziekte van de spreker niet doorgaan.

Rond leven en werken van de Romeinse keizer Constantijn de Grote (ca. 275 – 337) bestaat veel controverse. Was hij de eerste christelijke keizer van Rome? Waarom bracht hij zijn zoon Crispus en zijn echtgenote Fausta om het leven? Waarom stichtte hij de nieuwe hoofdstad Constantinopel? Deze en nog veel meer vraagpunten komen aan de orde in de lezing over de stichter van een nieuwe keizerlijke dynastie in de 4e eeuw na Chr.

Ruurd Halbertsma (1958) is als conservator Griekenland en Rome verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij schreef artikelen en hield lezingen over Constantijn de Grote, onder meer in de oude keizerstad Trier.

Deze lezing bij Tresoar start om 19.30 uur en wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor de Klassieke Oudheid.

De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden.

Deze lezing zal live gestreamd worden via het YouTube kanaal van Tresoar.

Foto: Rob Overmeer.