1 september 2022

Hoe organiseer je een vruchtbare samenwerking?

Interacties tussen personen en de macht van de situatie

Hoe zorg je dat mensen productief zijn, zich aan richtlijnen houden, en goed met elkaar samenwerken? De gedachte is vaak dat het vooral belangrijk is mensen te selecteren die ijverig,  plichtsgetrouw en coöperatief zijn. Toch blijken die persoonskenmerken lang niet altijd doorslaggevend. Want op het werk zie je dat collega’s elkaar beïnvloeden, en zich aanpassen aan allerlei ongeschreven regels. Om erbij te horen, doen ze dan misschien heel iets anders dan wat ze zelf van plan waren.  Hoe los je dat op? Tijdens deze lezing laat Naomi Ellemers zien hoe ‘de macht van de situatie’ mensen op het werk kan beïnvloeden, en wat je kunt doen om dit ten goede te keren.

Prof.dr. Naomi Ellemers
Naomi Ellemers is sinds 2015 sociaal en organisatiepsycholoog en universiteitshoogleraar bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Ellemers werd verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), en tot corresponderend lid van de Britse Academie. Ze ontving onder meer de NWO-Spinoza Award.

Ellemers is lid van de Raad van Toezicht van PwC Nederland en bij KNAW voorzitter commissie Voedingsbodem en preventie van ongewenst gedrag in de wetenschap. Ze is een van de initiatiefnemers van het Nationaal Integratiefonds (nu: Nederlandse InclusiviteitsMonitor) en een van Athena’s Angels.

Details
Datum: donderdag 1 september 2022
Tijd: 11.00 – 12.00 uur
Locatie: De Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking tussen Studium Generale Leeuwarden en de Fryske Akademy.

De lezing is gratis bij te wonen, wel verzoeken we je een kaartje te reserveren ivm beperkt aantal zitplaatsen.