21 oktober 2021

Lunchlezing: Lucas Pieters Roodbaard, de favoriete tuinarchitect in Noord-Nederland

Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) heeft vele tuinen in de landschapsstijl bij buitenplaatsen en openbare parken in Noord-Nederland aangelegd. Naast bekende ontwerpen als de Prinsentuin en Staniastate legde hij onder andere de Brink in Assen en tuinen bij Kingmastate in Zweins en bij Voormeer in Heerenveen aan. In de eerste helft van de negentiende eeuw is door de aanleg van de tuinen in deze nieuwe stijl het beeld van het landschap ingrijpend veranderd.

Het promotieonderzoek van Rita Radetzky leverde veel interessante en onbekende informatie over deze talentvolle tuinarchitect op. In de lezing besteedt zij aandacht aan zijn leven, oeuvre en werkwijze. Gebleken is dat hij favoriet was binnen een groot netwerk van de Friese, Groninger en Drentse elite en had vrijwel het monopolie in Friesland.

Rita Radetzky studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceert over de elitecultuur, in het bijzonder architectuur en tuinarchitectuur in Friesland.

De lezing begint om 12.30 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het Aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

Er is in Tresoar plaats voor 20 bezoekers in de zaal. Meer mag onder de huidige coronaregels niet. Reserveren is dus noodzakelijk.

Menu