7 oktober 2021

Lunchlezing: Friesland in beelden en woorden van Jan Loman

Lomankenner Gerhild van Rooij is de vertaler van de haiku van Loman en gastcurator en curator van de literaire, beeldende en biografische dubbeltentoonstelling ‘Jan Loman – Grensoverschrijdend’ in Tresoar en Galerie Bloemrijk Vertrouwen (Andries Tóth en Gerhild van Rooij) waarin volgens de Erven van Hutten voor het eerst ooit het oeuvre en de persoon Jan Loman in de volle breedte en diepte worden belicht.

De erudiete, hoogbegaafde Jan Loman (Bolsward 1918 – Beetsterzwaag 2006) was van jongs af gegrepen door de kunst. Opgeleid als c.l. (civiel landmeter) en werkend bij het kadaster in Nederland en vm. Indië bleef hij zich alle mogelijke beeldende technieken eigen maken, ook na zijn pensioen. Deze veelheid aan disciplines en de  cross-overs en verbanden in zijn werk worden in de lezing belicht. Vanaf 2014 publiceerde Gerhild over werk van Loman, waaronder in steen gegrifte haiku in musea en de openbare ruimte, Herfsttij (beeld), het iconische waddenlogo en De Stijl en Wadden als inspiratie. Als gastspreker belichtte ze andere aspecten.

Gerhild van Rooij is auteur en vertaler van proza en poëzie (o.a. haiku), schreef drie monografieën over multidisciplinaire kunstenaars en is zelf ook multidisciplinair kunstenaar.

De lezing begint om 12.30 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

Er is in Tresoar plaats voor 20 bezoekers in de zaal. Meer mag onder de huidige coronaregels niet. Reserveren is dus noodzakelijk.

De lezing is ook live te volgen via de livestream van Tresoar. Ga daarvoor naar de Youtubepagina van Tresoar

Menu