24 juni 2021

De man van. Johan Willem Friso en Maria Louise, 1709-1711

Afgelopen mei verscheen de lang verwachte biografie van Prins Johan Willem Friso van Oranje-Nassau (1687-1711). Friso stamde via de vrouwelijke van Willem van Oranje. Zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn tragische verdrinkingsdood in 1711 bij Strijen Sas. Veel minder bekend is zijn rol in de Spaanse Successieoorlog als generaal in de slag bij Malplaquet, een veldslag die groter was dan die van Waterloo. De Graaf beschrijft met grote kennis van zaken een adellijk leven vol tegenstellingen. Tegenover de wreedheid van de slagvelden en de ranzigheden van de oorlogen, stond het verfijnde hofleven en de hoog-adellijke etiquette met pruik, bal, amourette en flirt. Daar tussenin de strijd om de erfenis van zijn oom koning-stadhouder Willem III of zijn huwelijk met Maria Louise-Hessen van Kassel, vooral in Friesland bekend als Marijke Meu. Via hen loopt de lijn naar het huis van Oranje en naar dat van vele huidige Europese vorstenhuizen. In het kader van de Nassauzomer 2021 besteedt De Graaf aandacht aan het huwelijksleven van de Friese stadhouder met Maria Louisa van Hessen-Kassel. De prinselijke correspondentie biedt verrassende inzichten in het privéleven van de prins en zijn echtgenote in de lastige afwegingen die zij vaak moesten maken.

Ronald De Graaf (Hardegarijp, 1961) is historicus en verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hij is gepromoveerd op Oorlog om Holland, 1000-1375 (1996). Later verschenen Oorlog, mijn arme schapen (2004) en De prins. Willem van Oranje, 1533-1584 (2018). Hij werkt nu aan een biografie van hertog Karel van Gelre (1467-1538).

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Nassau en Friesland en de Fryske Akademy.

Vanwege de actuele COVID-restricties vindt deze lezing online plaats. Aanmelding is verplicht via : contact@nassau-en-friesland.nl

Na aanmelding krijgt u de link toegestuurd.

Details
Datum : 24 juni 2021
Tijdstip : 20.00 uur
Te bekijken en te beluisteren via zoom.

Menu