8 september 2021

Archeology with stars: unraveling the history of the Milky Way

Hoe geven we ons verhaal over de Melkweg (en verder) opnieuw vorm?

Hoe evolueren melkwegstelsels? Wat was de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg? En hoe scheppen we ons verhaal daarover? Prof. Amina Helmi – hoogleraar Dynamica, Structuur en Evolutie van de Melkweg bij het Kapteyn Instituut van de RUG – neemt je in deze lezing mee naar de tijd waarin de Melkweg zélf nog jong was. Er zijn vele miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg in het heelal. In die zin is ons melkwegstelsel niet bijzonder, maar het is wel het stelsel dat we het beste kennen omdat we het veel gedetailleerder kunnen bestuderen dan andere stelsels. Dankzij tal van nieuwe instrumenten en onderzoeken, die mogelijk gemaakt worden door de ESA-ruimtemissie Gaia  neemt deze buitenaardse speurtocht momenteel een hoge vlucht. De missie brengt de Melkweg tot in het kleinste detail in kaart, wat leidt tot een ware revolutie in ons begrip van de Melkweg. Met behulp van al deze nieuwe informatie kunnen we ons verhaal over de vorming van de Melkweg opnieuw vormgeven en als het ware een ‘galactische archeologie’ uitvoeren. Professor Helmi laat je zien welke vondsten er boven komen als je gaat graven in ruimte en tijd.

Deze lezing is Engelstalig en wordt georganiseerd ism Explore the North en Studium Generale Groningen. Toegang is gratis, maar reserveer wel tijdig je ticket.

Speeltijden en overige info
wo 8 sept | 20:00 uur
Westerkerk, Bagijnestraat 59, 8911 DN Leeuwarden
Prijs: gratis (ticket reserveren verplicht)
Voertaal: Engels

Menu