27 mei 2021

Klimaat en de verbeelding

Mensen vertellen elkaar al duizenden jaren verhalen, in allerlei vormen. Door middel van verhalen geven we betekenis aan de wereld en verklaren die. Van de grotten van Lascaux, Griekse mythen en de Bijbel tot de romans van Tolstoj en Proust, series als The Crown en superheldenfilms: telkens worden op soms directe en soms symbolische wijze gebeurtenissen uit het echte leven verbeeld. Tegenwoordig zien we steeds vaker romans, films en kunstwerken langskomen die het klimaat en klimaatverandering representeren. Zulke ‘klimaatfictie’ of ‘klimaatkunst’ komt in allerlei vormen en maten. Wat vertellen deze verhalen ons over de tijd waarin we leven? Jesse van Amelsvoort vertelt erover tijdens deze Studium Generale Leeuwarden lezing. 

Jesse van Amelsvoort
Jesse van Amelsvoort (1992) is literatuurwetenschapper en promovendus bij RUG/Campus Fryslân en redacteur van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur

Details
Datum: 27 mei 2021
Tijd: 20.00 – 21.00u.
Locatie: Online
De lezing is gratis bij te wonen, wel vragen we je een kaartje te reserveren, zodat we je de link naar de lezing toe kunnen sturen

Menu