Lezing Jan Niessen: Bestuurders in oorlogstijd: Oldenbarnevelt, Viglius en Willem Lodewijk

donderdag 14 november 2019

Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat de Amersfoorter Johan van Oldenbarnevelt na een politiek proces in Den Haag werd onthoofd. In deze lezing wordt zijn rol in de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden belicht en vergeleken met die van twee Friese bestuurders; Viglius van Aytta en Willem Lodewijk.

Wat dreef deze markante bestuurders in een turbulente tijd? Wat hadden zij gemeen en waarin verschilden zij? Er worden speelse vergelijkingen gemaakt tussen toen en nu waar het gaat om Europa, nationale staten en identiteit.
 
Spreker Jan Niessen (1951) studeerde sociologie en promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij werkte jarenlang als onafhankelijk onderzoeker in Brussel. Na zijn pensionering werd hij als vrijwilliger actief als stadsgids in Amersfoort. Hij schreef het rijk geïllustreerde boek Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Vormgever van de Republiek (Utrecht, 2019). Het boek kan na afloop van de lezing ook voor €19.95 en tegen contante betaling worden gekocht.


Prijs: € 5,00 (inclusief koffie en/of thee). Vrienden van Tresoar betalen € 2,50.
Graag aanmelding vooraf via de website van Tresoar:

Aanmelden en meer info:  Bekijk het volledige programma van Studium Generale