Museum Universiteit: de effecten van licht op de hersenen

zondag 11 maart 2018

Op zondag 11 maart organiseert RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar een nieuwe editie van de Museum Universiteit. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

We worden dagelijks blootgesteld aan licht van verschillende kleuren en intensiteiten. Vaak beseffen we het niet, maar deze blootstelling heeft effecten op processen in ons lichaam, zoals slaap, alertheid en verschillende hormoonsystemen. Via een speciaal type cellen in de ogen zorgt licht voor effecten op de hersenen, die op hun beurt weer een rol spelen in de regulatie van deze processen. Tijdens de lezing wordt ingegaan op het effect van licht op onze hersenen en het mechanisme hierachter en zal er worden besproken hoe dit een rol speelt in slaap- en waakritmes van de mens.

Renske Lok
Renske Lok, MSc, studeerde Medische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen toen haar interesse in de werking van het menselijk brein werd gewekt. Tijdens haar studie deed ze verschillende onderzoeken, waarin onder andere werd gekeken naar de rol van de hersenen in depressie en voedselverslavingen. Deze passie voor onderzoek besloot ze voort te zetten in de vorm van promoveren. Ondertussen is Renske alweer drie jaar bezig met haar promotieonderzoek op de Chronobiologie afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin ze de effecten van licht op de hersenen en daarmee processen zoals slaap, lichaamstemperatuur en alertheid bestudeert.

Details
Datum: zondag 11 maart 2018
Tijd: 11.30 uur
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
  Meer informatie Bekijk het volledige programma van Studium Generale